در بافت ها و اندام ها و مایعات بدن ما میکروارگانیسم هایی زندگی می کنند و از بدن ما برای خود سود می برند و بدن ما نیز از عملکرد انها سود می برد. برای مثال در رده ما باکتری هایی زندگی می کنند که به هضم و جذب برخی ریز مغذی ها کمک می کنند و همچنین در برابر عوامل بیماریزایی که وارد بدن ما شده اند مقابله می کنند بدون اینکه ما متوجه بشویم. چون ای باکتری ها فرصت طلب هستند و به کسی اجازه نمی دهند که جای آنها را بگیرد.
بعضی از غذا ها مانند ماست و دوغ وغذاهای تخمیری و همچنین بعضی مکمل ها حاوی این میکرو ارگانیسم ها هستند که به آنها پروبیوتیک می گوییم.
بیشتر مردم فکر می کنند که همه باکتری ها و قارچ ها برای بدن مضر هستند و نمی دانند که بدون حضور بعضی از خانواده های میکروارگانیسم ها در بدن ما ،زندگی ما به خطر می افتد.
در اثر بعضی بیماری ها، مصرف آنتی بیوتیک ها و استرس و ضعف سیستم ایمنی ، بعضی از این میکروارگانیسم ها ضعیف می شوند و بقیه خانواده از این فرصت استفاده کده و بیشتر رشد می کنند و به این صورت تعادل میزان میکروارگانیسم ها در بدن به هم می خورد و بیماری ایجاد می شود.
اینجاست که پروبیوتیک ها به کمک ما می آیند.
تاکنون شواهدی مبنی بر مضر بودن مصرف پروبیوتیک ها وجود ندارد پس درنتیجه می توان جواب این سوال را گفته بله!
خانواده ها و گونه های زیادی در پروبیوتیک ها به کار میروند اما از باکتری ها لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتیوم پرکاربردترین هستند و از قارچ ها ساکارومایسز بولاردی. این به این معنا نیست که همه باکتری های این گونه ها برای ما مفید هستند و غیر بیماریزا هستند.
هر چند عوارض بسیار نادر هستند اما پروبیتیک ها ممکن است سبب نفخ ، آروغ زدن، یبوست شوند.
خیر! پره بیوتیک در واقع مواد غیر زنده و غیر هضم شدنی هستند که سبب تحریک رشد میکروارکانیسم ها می شود.
فراورده هایی که ترکیبی از پروبیوتیک و پره بیوتیک هستند را سین بیوتیک می گویند.