یائسگی دوره ای طبیعی از زندگی زنان و به معنای پایان دائمی سیکل های قاعدگی می باشد.
زمانی که 12 ماه از زمان آخرین قاعدگی گذشته باشد و دیگر خونریزی نداشته باشند، دوران یائسگی شروع شده است.
در این دوران تخمدان ها تولید استروژن متوقف می شود و هچنین پروژسترون ترشح نمی شودو دیگر سیکل هورمونی اتفاق نمی افتد. در نتیجه تخمک هم به داخل لوله فالوپ آزاد نمی شود و دوره های قاعدگی اتفاق نمی افتد و امکان باروری دیگر وجود ندارد.
بعد از 40 و بعد از 50 سالگی اتفاق می افتد اما میانگین سن یائسگی در کشوری مانند آمریکا 51 سال است.
معمولا 7 تا 10 سال قبل از یائسگی پیش یائسگی تجربه میشود که تخمدانها به تدریج استروژن کمتری تولید میکنند. پیش یائسگی تا زمان یائسگی ادامه دارد. در یکی دو سال آخر پیش یائسگی، افت میزان استروژن سریع اتفاق می افتد. در این مرحله بسیاری از زنان علائم یائسگی را تجربه میکنند در حالی که فرد هم سیکل های قاعدگی را تجربه می کند و هم قابلیت باردار شدن را دارد.
دوران بعد از یائسگی به دورانی اطلاق می شود که فرد یک سال کامل خونریزی نداشته باشد و دوران یائسگی را تجربه کرده باشد. در این دوران تا پایان عمر ادامه می یابد. در این دوران علائم یائسگی کامل فروکش می کند هرچند که ممکن است بعضی افراد همچنان علائم ظاهری یائسگی را تجربه کنند.
هورمون تراپی : استفاده از دارو های حاوی استروژن تنها و یا استروژن به همراه پروژسترون که بهتر است با دوز پایین مانند ال دی استفاده شود.
در این روش ممکن است پزشکان از داروهای گیاهی حاوی استروژن گیاهی که برنده های زیادی در بازار موجود است تجویز کنند. در هر صورت قبل از مصرف هر داروی هورمونی با پزشک مشورت کنید زیرا هورمون تراپی در افراد با سابقه بیماری قلبی عروقی ، سزطان سینه ،سکته مغزی ممنوع است و در بسیاری موارد با احتیاط باید مصرف شود.
همچنین بعضی مکمل ها مانند مکمل گیاهی کوهوش سیاه و روغن بذر کتان که میتواند علائم خفیف یائسگی را تسکین دهند.
هورمون تراپی علاوه بر روش خوراکی به صورت موضعی و واژینال نیز انجام می شود و آن استفاده از کرم واژینال استروژن است که به کاهش علائم خشک واژن کمک می کند.